Ga naar de inhoud

Zeeuwse tijdreis

Geopark de Schelde Delta

VR beleving Wemeldinge 1150 AD gelanceerd

  • door

Overgenomen van het persbericht van het NIOZ van 19 december 2023

Waan je wandelend bij Wemeldinge in het jaar 1150

Kerstvakantietip: Wandel door het historische landschap van Zeeland, via de Virtual Reality route ’Wemeldinge 1150 AD’ De VR-route is te bekijken op je mobiel tijdens een wandeling bij Wemeldinge (of binnen vanachter je eigen computer). De visualisatie komt voort uit een samenwerking van ecologische, geologische en historische wetenschappers en vrijwilligers rond het aspirant-Geopark Schelde Delta.

Lage dijkjes op begroeide schorren

Tegenwoordig wonen we in Nederland veilig achter hele hoge dijken. Dat is niet altijd zo geweest. Voor het jaar 1200 woonden de Zeeuwen gewoon op het schor, het met vegetatie begroeide deel van Zeeland waar het zeewater dagelijks overheen stroomde. “Men woonde toen achter slechts 1,5 meter hoge dijken op de hogere delen van het schor” zegt Prof. Johan van de Koppel, ruimtelijk ecoloog aan het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, en maker van de historische VR route. “De perceptie van gevaar was toen heel anders. Om je te beschermen tegen de Zee bouwde je een dijkje van waarover je nog met gemak heen kon kijken. Om je te beschermen tegen bandieten en kwaadwillende legers bouwde je een 10 meter hoge berg met daarop nog eens een toren, een zogenaamd Mottekasteel. Nu bouwen we 10 meter hoge dijken, en een vesting bouwen tegen bandieten hoeft niet meer. De zee en het getij waren toen veel minder bedreigend, omdat de uitgestrekte schorrelandschappen dit gevaar beteugelden. De planten dempten het getij.”

Wisselwerking tussen geologische processen en de mens

“Door deze route en de 3D beelden wordt op eigentijdse wijze een inkijk in het verleden van Wemeldinge en van het landschap gegeven” zegt Walter Jonkers, coördinator van het aspirant Geopark Schelde Delta. “Hoe de wisselwerking van geologische processen en menselijk handelen het Zeeuwse landschap heeft gevormd, dat is een centraal thema van het Geopark. Als je de 3D-beelden tijdens de route bekijkt val je echt van de ene verbazing in de andere. Onvoorstelbaar dat onze verre voorouders op deze wijze in dit gebied leefden dat zo anders was dan nu!“

Web-App Wemeldinge 1150 AD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *